Lagen Eiland

Luister onderstaande tekst

Inmiddels heb je kunnen lezen en zien dat een voedselbos is opgebouwd uit 7 lagen. We lichten de lagen graag nog even één voor één toe aan de hand van een plantengroep uit ons voedselbos. Wellicht was het je al opgevallen dat het pad kleine rondjes maakt. Binnen deze rondjes hebben we zogenaamde planteneilanden, waarbinnen we de lagen van het voedselbos opbouwen. We staan hier bij eilandje 5, deze zullen we nu verder toelichten.

Hoge bomen

De hoge bomen vormen de kroonlaag van het bos, welke door hun hoogte dus flink wat zon pakken. In dit eilandje vind je in het midden een walnoot, deze zal uiteindelijk de hoge boom vormen. 

Lage bomen

Er zijn ook bomen die minder hoog worden. Laag is in dit geval wel relatief, want ze kunnen alsnog gemiddeld een metertje of 6 hoog worden. In dit eiland zijn dat twee amandelbomen, een kersenboom en een nashipeer. 

Struiklaag

In de struiklaag vind je zowel kleine struikjes van ongeveer een meter hoog, maar ook struiken die wellicht net zo groot worden als een kleine boom. De struiken welke je in dit eiland kunt vinden zijn verschillende soorten ribes, appelbes, berberis en een sumak, ook wel de “limonade struik” genoemd. 

Kruidlaag

Op dit moment is er in dit eiland nog geen kruidlaag aangeplant. Maar uiteindelijk kun je hier veel kruiden vinden welke je in de keuken zal gebruiken. Maar ook veel ‘onkruiden’, zoals bijvoorbeeld zuring, is zowel nuttig voor de bodem als eetbaar. Daarom laten we, zolang het niet in de weg staat, juist veel kruiden en grassen staan.

Bodembedekkers

Ook deze zijn nog niet geplant in dit eiland, maar uiteindelijk zijn dit plantjes die laag op de bodem blijven. Ze groeien niet in de hoogte, maar juiste horizontaal. Een voorbeeld van een bodembedekker die je vast wel kent, is de aardbei. Plant een aardbei en door zijn vele uitlopers vind je deze na een paar jaar deze overal terug!

Klimplanten

Sommige planten groeien alleen op andere gewassen. Klimplanten hebben iets nodig om zich aan op te trekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de druif. Gezien de bomen hiervoor sterk genoeg moeten zijn om de klimplant te kunnen dragen, zijn we nog niet begonnen om de klimplanten aan te planten. Dit zullen we in een latere fase doen. 

Wortelgewassen

Niet al het lekkers is gelijk zichtbaar. Ook onder de grond leven heerlijke planten. Aardappels, knollen en heel veel wortels van planten zijn dan ook eetbaar. Deze zullen dan ook uiteindelijk worden aangeplant in het voedselbos. 

Benieuwd naar alle planten en bomen in ons voedselbos? Klik hier voor een uitgebreide lijst van alle planten die we hier tot nu toe hebben geplant. 

 

Tekening is gemaakt door: Claartje van der Linden

 

Tip!
Via onderstaande knoppen kun je het bericht delen met anderen of gewoon met jezelf zodat je het later kan teruglezen.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone